Update!
Door: Birgit
Blijf op de hoogte en volg Birgit
16 April 2009 | Nederland, Maastricht
Het is een tijd geleden dat ik voor het laatst geschreven heb! Dat wil niet zeggen dat ik in die periode niets gedaan heb, in tegendeel. Ik ben druk in de weer geweest met allerhande trainingskampen. Daarom eerst maar even een kort (?) overzicht van de belangrijkste dingen de afgelopen tijd:
Trainingskamp Aguilas met NTC
In februari ben ik met het Nationale Trainings Centrum op trainingskamp geweest naar Spanje. In het NTC in Sittard wonen en trainen met name junioren en neo-senioren (onder 23 jaar) samen, met als doel samen sterker te worden (voor een mooie promofilm waarin ik de laatste minuten ook aan het woord kom, zie www.triatlon.tv). Het is eigenlijk de Nationale selectie met uitzondering van de Olympische Selectie, die dit jaar alleen bestaat uit mijn broer Sander, Lisa Mensink en ik. Ik train ook vaak mee in Sittard en ‘mocht’ nu ook mee op trainingskamp, samen met duathlete Maud Golsteyn. Aguilas is een geweldige plaats om te trainen en alle faciliteiten (zwembad, atletiekbaan, krachttrainingsruimte) zijn aanwezig. Dat in combinatie met het prachtige weer en de mooie omgeving maakte dat het een super trainingskamp werd. Ik heb ontzettend veel getraind (36 uur per week) en ben enorm veel sterker geworden.
De website van TeamBerk is online! Nu staat de meeste informatie nog op deze site, maar dat zal snel veranderen. Kijk op www.teamberk.nl.
Nominatie voor Sporter van Maastricht
Ook dit jaar was ik genomineerd voor de titel sporter van Maastricht, samen met hardloper Patrick Stitzinger en voetbalster Karin Stevens. Helaas kon ik niet bij de uitreiking aanwezig zijn, omdat ik in Portugal zat voor mijn eerste ETU-cup van het seizoen. Daarom hebben we vantevoren een leuk filmpje gemaakt dat op de avond zelf is getoond. Dit jaar bepaalde niet alleen de vakjury maar ook de mensen in de zaal wie er zou winnen. Ik heb me laten vertellen dat het een close call was, maar ik moest het net afleggen tegen Karin Stevens, die voor de 3e keer op rij de winst in de wacht sleepte. Ik ben van plan daar volgend jaar verandering in te brengen!
Parelloop Brunssum
Vlak voor mijn trainingskamp naar Portugal liep ik als test de 10 km toprun in Brunssum. Van de sportpsycholoog had ik als opdracht gekregen zo hard mogelijk van start te gaan en maar te zien waar het schip strandde. Dit omdat ik vaak na de finish het gevoel heb dat ik nog harder had gekund. Ik liep daarom hard weg en toen ik werd ingehaald door ex-triathleet Erik van der Linden liep ik met hem mee. Helaas was dat net iets teveel van het goede (hij zou later uitkomen op een tijd van 34 minuten) en ik moest hem na 3 kilometer laten gaan. Desondanks liep ik een behoorlijk vlakke race en kwam uit op een tijd van 38.32. Hier was ik redelijk tevreden mee. Ik had graag in de 37 minuten gelopen, maar het geeft in ieder geval aan dat ik goed op weg ben.
Trainingskamp Portugal en ETU cup Quarteira
Begin april ging ik samen met mijn man Jochen Cals op trainingskamp in het noorden van Portugal. We mochten gebruik maken van het vakantiehuisje van zijn oom en tante. Het huisje ligt in de middle of nowhere, maar de omgeving is geweldig om te fietsen! Ontzettend rustige wegen met goed asfalt door mooie natuur, en met de nodige steile klimmetjes. We kwamen op een tocht van 80 kilometer misschien 5 auto’s tegen. Na enig zoeken vonden we op 40 minuten rijden een gloednieuw olympisch complex met een zwembad en atletiekbaan. Super! Het zwembad was altijd praktisch leeg, dus ik kon mijn trainingen uitvoeren zonder schoolslagzwemmende bejaarden lastig te hoeven vallen met mijn gespetter. Al met al een bijzonder geslaagd trainingskamp, met als toetje de ETU cup van Quarteira. Dit ligt in de Algarve, maar was slechts 3,5 uur rijden vanaf ons huisje.
Bijzonder leuk was dat ik hier in Quarteira mijn broer Sander trof! Hij moest deze wedstrijd doen door het uitvallen van de World Championships Serie in Singapore. Om zeker te zijn van plaatsing voor later wedstrijden en het EK moest hij hier punten halen voor de wereldranking. Leuk om weer even bij te kletsen. Ik had ontzettend veel zin in de wedstrijd, eindelijk begint het seizoen weer! Maar tegelijkertijd was ik ook heel zenuwachtig, het is toch altijd afwachten hoe je ervoor staat. Je kunt in de training wel een beetje aanvoelen of het goed gaat, maar een wedstrijd is toch altijd anders. En in Quarteira stond een heel sterk veld van 38 dames aan de start; er deden met name veel goede Spaanse dames mee.
Omdat de zee nog te koud was mochten we met wetsuit zwemmen. Daar was ik wel blij mee. Ik kan namelijk niet zo goed over het strand rennen, maar met een wetsuit aan heeft iedereen daar problemen mee :). Mijn start vanaf het strand, waar ik dus normaal gesproken altijd veel moeite mee heb, ging nu erg goed. En door een heel goede eerste boeironding lag ik goed vooraan. Daarna ging het helaas wat minder. Ik moest een gaatje laten vallen en kon het niet meer dichtzwemmen. Daar baalde ik wel van. Ik kwam als 13e uit het water, en zat door een heel snelle wissel nog net in het staartje van de kopgroep. Zo slecht had ik dus niet gezwommen, maar ik was toch niet helemaal tevreden. Een aandachtspuntje voor de komende tijd met trainen.
Op de fiets was ik erg sterk en ook op de steile heuvel die we 6 keer moesten beklimmen had ik geen enkel probleem. Dat was wel fijn, de traininskampen hebben dus wel effect gehad. Er sloten nog een paar dames van achteren bij de kopgroep aan zodat we met 18 dames de wissel inreden voor het lopen, met maar liefst 4 minuten voor op de 2e groep. Helaas zaten in de kopgroep een heleboel goede lopers, zodat het nog moeilijk zou worden om een top-10 te halen. Ik ging mooi als 4e de wissel in, maar kreeg ‘ruzie’ met iemand die haar fiets in de mijne haakte, waardoor ik ongeveer als 10e begon te lopen.
Het lopen viel me behoorlijk zwaar, het was echt werken. Ik had naar aanleiding van de 10km in Brunssum verwacht dat het makkelijker zou gaan. Maar hierdoor kon ik wel goed de opdracht van de sportpsycholoog uitvoeren; vechten voor elke plaats en steeds proberen nog iets harder te gaan. Dat heb ik gedaan en daar was ik dan ook tevreden mee. Ik werd uiteindelijk 12e, wat qua klassering toch wel een teleurstelling was. Wel leuk was dat ik van Europees Kampioen Vanessa Fernandez won, die na een sleutelbeenbreuk nog niet fit was.
Naast mij deden ook Sarissa de Vries en Eva Janssen mee aan deze wedstrijd. Sarissa kwam net na mij uit het water maar kon onze groep op de eerste klim helaas niet bijhouden, en kwam uiteindelijk in de 2e groep terecht waar ook Eva Janssen in zat. Zij werden uiteindelijk 20e (Eva) en 26e (Sarissa).
Uitslag: 1. Radka Vodickova (CZE): 2:02:10
2. Emmy Charayon (Fra): 2:03:02
3. Helle Frederiksen (Den): 2:03:16
12. Birgit Cals-Berk: 2:06:03
20. Eva Janssen: 2:10:10
26. Sarissa de Vries: 2:13:33
Al met al was dit een heel goede motivatie om weer hard te gaan trainen. Ik ben op de goede weg, maar nog lang niet waar ik zijn moet.
Nieuwe fiets en wetsuit!
Net voor ik wegging naar Portugal was mijn nieuwe fiets klaar! Hij is echt prachtig, ik heb nog nooit zo’n mooie fiets gehad. Kijk maar even op de foto’s; meer hoef ik niet te zeggen toch? Als ik daar niet knalhard mee ga fietsen dan weet ik het niet meer. Ik ben er ontzettend blij mee, met het frame van Ridley, Sjefke Janssen bikes in Elsloo die hem helemaal heeft opgebouwd en de snelle wielen van Spinergy, echt geweldig! Verder heb ik ook een gloednieuw Aquaman Gold wetsuit gekregen van Enduro Sportz. Met deze materialen ga ik echt voor goud!
Go for Gold!
Naast al deze geweldige sponsors heb ik onlangs ook subsidie gekregen vanuit het topsporttalentenfonds van Topsport Limburg. Hiermee kan ik mijn hoogtestage in Font Romeu, ter voorbereiding op de Europese Kampioenschappen, bekostigen. Dit soort geweldige initiatieven stellen mij in staat mijn sport full-time te blijven beoefenen, ontzettend bedankt daarvoor!
Opening Nationale Sportweek
Vorige week werd ik gebeld door de gemeente Maastricht met de vraag of ik naar aanleiding van mijn nominatie voor ‘sporter van Maastricht’ de nationale sportweek wilde openen. Superleuk dat ze mij hiervoor gevraagd hebben, ik begin langzamerhand een bekende Maastrichtenaar te worden! :) Ik weet nog niet helemaal precies wat mijn rol gaat zijn, maar onder andere Marco Borsato, Pieter van den Hoogenband en Erica Terpstra zullen er ook zijn. Ik ben benieuwd! Voor degenen die in de buurt zijn: zaterdag 18 april om 13:00 op het Vrijthof in Maastricht.
Nou, dat was al mijn nieuws. Natuurlijk is het toch nog een lang verhaal geworden. In mei ga ik 3 weken op hoogtestage naar Font Romeu met aansluitend de World Championships Serie in Madrid. In de tussentijd blijf ik lekker trainen, wat met dit weer geen straf is!
Groetjes, Birgit