20e op eerste EK triathlon bij Elite! - Reisverslag uit Autun, Frankrijk van Birgit Cals- Berk - WaarBenJij.nu 20e op eerste EK triathlon bij Elite! - Reisverslag uit Autun, Frankrijk van Birgit Cals- Berk - WaarBenJij.nu

20e op eerste EK triathlon bij Elite!

Door: birgit

Blijf op de hoogte en volg Birgit

27 Juni 2006 | Frankrijk, Autun

Hallo allemaal!

Afgelopen weekend werden in het Franse Autun de Europese kampioenschappen Triathlon gehouden over de Olympische afstand. Als 1e jaars seniore stond ik hier voor het eerst aan de start. Vorig jaar was ik ook al geselecteerd voor het EK elite, maar besloot ik niet te gaan omdat het niet goed in mijn voorbereiding paste voor het WK onder 23 jaar. Nu was ik er dus wel bij, als enige Nederlandse dame, omdat Wieke Jörgensen-Hoogzaad geblesseerd thuis moest blijven. Het was een ontzettend mooie wedstrijd met een zwaar en technisch fietsparcours door de straatjes van het oude Autun. De vele bochten en technische afdalingen waren heel gunstig voor mij, omdat ik bij de dames een van de betere ‘stuurders’ ben. Helaas was dat niet genoeg om de pure kracht die ik nog tekort kom ten opzichte van de echte top, te compenseren.

Ik was als 40e geplaatst voor deze wedstrijd (op basis van mijn wereldranking), wat inhield dat ik bijna als laatste het startponton op mocht om een plaats te kiezen. Gelukkig had dit geen gevolgen, ik zwom ontzettend goed en van de 48 dames kwam ik als achtste uit het water. Hier was ik ontzettend tevreden mee. De eerste drie dames hadden een lichte voorsprong en waren er direct vandoor. In de achtervolgende groep van 8 reed ik twee ronden goed mee, om het gat naar de kopgroep dicht te rijden. Ik voelde me erg sterk, maar toen kwam er een grote groep dames van achteren met o.a. de zeer sterk fietsende Zwitserse en Duitse dames. Zij reden zo ontzettend hard! Ik kon het nog een ronde bijhouden maar moest ze toen laten gaan. Dat was wel jammer want toen zij de eerste groep bereikt hadden, viel het tempo stil en bleef mijn achterstand op hen gelijk. Ik reed één ronde op mijn eigen tempo kwam toen in de volgende groep terecht die voor plaats 19 tot 28 reed. In deze groep was ik één van de sterkste fietsers. Door op de klimmen steeds het tempo hoog te houden, en daarna hard af te dalen, hoopte ik iedereen af te matten zodat ze niet meer zo fit waren voor het lopen. Dat lukte behoorlijk goed: er vielen steeds meer dames van de groep af, en in de laatste ronde waren er nog maar twee dames over die mijn tempo bij konden benen. Hierdoor had ik een kleine voorsprong opgebouwd voor het looponderdeel. Na 8 km op een 19e plaats gelopen te hebben kwam nog één dame over me heen, maar de rest van de dames liet ik achter me. Met deze 20e plaats was ik dik tevreden. De winnares was Vanessa Fernandes uit Portugal, voor de Duitse Anja Dittmer en de Italiaanse Cortezza. Naast punten voor de Europese en Wereldranking te hebben gehaald heb ik me met deze 20e plaats ook geplaatst voor de Beijing selectie van de Nederlandse Triathlonbond voor 2007!

Foto’s en uitslagen zijn te vinden op www.triathlon.org.

Nu met goede moed op naar volgende week, het NK in Stein. Dit is weer een heel andere wedstrijd, met enkele gevaarlijke outsiders. Maar ik ga natuurlijk voor een podiumplaats en heb er onwijs veel zin in. Mijn prestatie van afgelopen weekend geeft me in ieder geval veel vertrouwen dat ik goed bezig ben.

• 27 Juni 2006 - 12:07

Frank Van Rooijen:

Hoi Birgit,

De familie Berk hield de familienaam goed hoog afgelopen weekend. Schitterende prestatie die 20e plaats en gefeliciteerd met de plaatsing voor de Beijing selectie!

Groet,
    Frank van Rooijen
    Topsport Amsterdam

• 29 Juni 2006 - 07:36

Robert:

Klasse gedaan Birgit! Volgens mij heb je super "gekoerst", als ik je verslag zo zie, en je dan ook meer dan terecht gekwalificeerd voor de Bejing selectie. Ik ga maar vast sparen voor de reis in 2008...

• 01 Juli 2006 - 21:13

Roel De Haan:

NEDERLANDS KAMPIOEN!!
    Gefeliciteerd met deze fantastische prestatie!

Groeten,
    Roel de Haan

Birgit

Hallo! Op deze site vertel ik over mijn belevenissen als proftriatleet. Mijn trainingskampen, wedstrijden en verder alle andere dingen die ik meemaak. Veel leesplezier! Groetjes, Birgit Ik word gesponsord door: Berk Accountants en Belastingadviseurs, Multi-Supplies, Hoekwater BV, Topsport Limburg Go for Gold, Sjefke Janssen bikes Elsloo, Ridley, Snellewielen.nl, Ron for Run, Kiwami triathlonwear, Enduro Sportz, Lifestyle fitness Sittard, Anatripsis Achilles Stein.