Eerste WK elite geen succes
Door: birgit
Blijf op de hoogte en volg Birgit
07 September 2006 | Zwitserland, Lausanne
afgelopen weekend deed ik in Lausanne mijn eerste WK bij de elite mee. Ondanks dat ik als 59e geplaatst was (van de 78 dames) hoopte ik stiekem toch op een plek rond de 30e plaats. Dat het parcours erg zwaar was (7 ronden van 6 km met in iedere ronde een beklimming van 12,5% en van 10%) zag ik als een voordeel omdat ik in Holten en Cornerbrook als een van de besten omhoog kwam. Helaas had ik een superslechte dag en werden de bergen juist een verschrikking.
Maar goed, laten we beginnen met het zwemmen. Dat ging ontzettend goed. Ik had een superstart en lag in het begin zelfs op kop! Toen de speaker riep: 'Birgit Berk is leading the swim' dacht iedereen van het Hollandse kamp dat ik een valse start had gemaakt. We hadden namelijk erg geoefend op de start, en besloten om echt 'in' het startschot te vallen. Danne Boterenbrood (zij deed mee met het WK onder 23 jaar) was die ochtend iets te vroeg weg gegaan en had 15 seconden straftijd gekregen. Maar ik was gewoon precies goed weg. Omdat ik door mijn slechte startpositie (ik mocht natuurlijk als een van de laatsten mijn positie op het ponton kiezen) iets meer moest zwemmen dan de topdames, kwam ik als ongeveer 20e de eerste boei rond. Na een ronde zwemmen heb ik nog veel dames ingehaald en uiteindelijk kwam ik als 6e uit het water (in de uitslagen staat 8e omdat er 2 dames eerder over de chipmat kwamen), en door een superwissel zat ik als 4e op de fiets! Bizar gewoon, dat ik als 1e jaars elite op een WK gewoon bij de besten uit het water kom. Ik zat riant in de kopgroep, tot de eerst berg kwam... Ik had plotseling pap in de benen. Ik had absoluut geen kracht. Het fietsen werd toen een kwelling. Ik moest de kopgroep laten gaan en ook de groep erna kon ik niet bijhouden op de klim. Ik voelde me echt verschrikkelijk, maar ging zo goed en zo kwaad als het ging in mijn eentje door. Het lopen viel daarna nog wel mee, maar ik lag toen al zo slecht in de wedstrijd dat het weinig zin had me kapot te lopen.
Al met al een enorme teleurstelling dus. Ondanks dat mijn uiteindelijke plaats (60e) niet eens zo slecht is als je bedenkt dat ik als 59e gestart was, had ik er zo veel meer van verwacht. En het had zoveel beter kunnen gaan. Het is niet normaal dat ik vorige week Yvonne van Vlerken nog naar huis fiets en de week erna geen deuk in een pakje boter kan fietsen. Natuurlijk ga je dan naar oorzaken zoeken. Waarschijnlijk was ik zo slap omdat ik de dagen voor het WK een beetje grieperig was. Ik dacht zelf dat het wel mee zou vallen, maar blijkbaar was ik toch nog niet voldoende hersteld. ik ben vandaag bij de sportarts geweest en die zei ook dat zoiets er harder inhakt dan je denkt, vooral op zo'n zwaar parcours. Superbalen dus. Nou ja, volgend jaar ga ik het zeker beter doen.
Wat nu? Deze week heb ik vooral uitgerust zodat ik weer helemaal gezond naar de worldcup van Hamburg kan gaan. Ik wil graag mijn seizoen goed af sluiten, maar daar heb ik niet de makkelijkste wedstrijden voor uitgekozen... De worldcups van Hamburg en Beijing zijn ontzettend goed bezet. In Hamburg doet gewoon het hele WK-veld mee. Maar goed, als ik net zo goed zwem als in Lausanne moet het goedkomen in Hamburg (het fietsen is gelukkig vlak!)
Groetjes! Birgit
PS. uitslagen en foto's op www.triathlon.org. Op een van de twee foto's van de start zie je mij als een van de eersten in het water duiken.
07 September 2006 - 13:16
Robert:
en toch volgen wij allen met trots je prestaties. en inderdaad een griep(virus) kan desastreus zijn voor je spieren / gestel. zo'n instorting op zo'n klim past daar wel helemaal bij. ben benieuwd naar Hamburg! -
07 September 2006 - 17:41
Zwaag Niels:
Heya bir, het is niet altijd feest. Misschien lukt het je volgend jaar om even iets beter te pieken, ben je ook weer een jaartje verder. Toch trots op je hoor, doe het je niet na. Ga zo door, je hebt dit jaar al bewezen dat je het kunt op het hoogste niveau!
X