16e in Oostenrijk
Door: Birgit
Blijf op de hoogte en volg Birgit
27 Juli 2007 | Oostenrijk, Kitzbühel
Even snel een berichtje uit een schreeuwend duur internetcafe in Bourg d’Oisans, het dorp aan de voet van de alpe d’Huez. Ik zit hier op de camping als laatste deel van mijn trainingskamp. Volgende week woensdag doet Jochen hier de alpe d’Huez triathlon met 2,2 km zwemmen, 120 km fietsen (met 3 cols waaronder natuurlijk de alpe d’Huez), en 22 km lopen. Nou heb ik hier een paar dagen rondgefietst, en ik ben blij dat ik niet meedoe! Echt supersteile klimmen hier, en lang! Maar natuurlijk wel adembenemend mooi. We staan op de camping omringt door bergen, en als ik ’s ochtendsvroeg mijn ochtendloopje doe en de bergen prachtig goud verlicht worden door de ochtendzon voel ik mij een bevoorrecht mens als profatleet.
Maar goed, de worldcup in Kitzbuhel! Jochen en ik gingen donderdagvroeg vanuit Font Romeu op weg naar Barcelona, waar we het vliegtuig naar Munchen namen. Daar werden we door de organisatie opgehaald en met de bus naar Kitzbuhel gebracht, nog zo’n 2 uur rijden. Wat een prachtig land is dat zeg, Oostenrijk! Ik was er nog nooit geweest en keek mijn ogen uit. Alpenweiden, watervallen en schattige huisjes met rode gerbera’s voor de ramen. Kitzbuhel zelf was ook een schattig dorpje en de wedstrijd was gesitueerd rond een mooi alpenmeer. Ik kreeg er echt een beetje een vakantiegevoel van! Maar ik was natuurlijk gekomen om een goede prestatie neer te zetten.
De dagen voor de wedstrijd was het supermooi weer geweest, maar op de ochtend van onze wedstrijd regende het…. Dat was wel vervelend voor de voorbereiding, ik was helemaal nat en koud. Het voorstellen van de atleten voor de start duurde een eeuwigheid, omdat de speaker van alles wist te vertellen over iedere atleet en dat zowel in het Engels als in het Duits deed. Heel leuk voor het publiek, maar voor ons atleten was het niet zo fijn, ik was bij de start helemaal koud en van mijn warming up was niet veel meer over. Ik denk dat ik daarom na de start absoluut niet weg kon komen. Ik had gewoon geen kracht in mijn armen. De tweede ronde kwam ik gelukkig weer een beetje in mijn slag en kon ik nog wat naar voren zwemmen. Gelukkig maar, want achteraf bleek dat ik de laatste was die nog aansluiting kreeg bij de kopgroep! Ik kwam uit het water met Lisa Mensink en Nicola Spirig. De laatste is een geweldige fietser, dus ik liep als een komeet door de wissel zodat ik gelijk met haar op de fiets sprong. Met zijn drieen haalden we steeds meer dames bij, en in de 6e ronde (van de 8) sloten we uiteindelijk aan bij de kopgroep. Het fietsen ging me erg makkelijk af en ik begon dus fit aan het lopen. Ik ging als 5e van de 29 dames uit de kopgroep lopen, en ik merkte al snel dat ik weer super aan het lopen was. Ik liep 10 km lang zij aan zij met Megali Di Marco-Messmer, een Zwitserse atlete die brons op de Olympische Spelen heeft gehaald! Ik liep op positie 13, maar in de laatste kilometer werd het nog heel spannend, want er kwamen een paar goede lopers uit de achtervolgende groep opzetten. Ik zette alles op alles en probeerde nog te versnellen, maar nog nooit leek de finishlijn zo ver weg! Het werd een megasprint met 6 dames die binnen 8 seconden finishten. Ik was helemaal kapot toen ik over de streep kwam, maar wel superblij, want ik was 16e geworden! Mijn beste prestatie ooit in een worldcup! En dat terwijl ik als 51e geplaatst was, wat wel aangeeft hoeveel goede atleten er meededen. Vooral met mijn looptijd van 35:40 was ik heel tevreden, hoewel het wel een korte 10 kilometer was. Eindelijk is die doorbraak er met lopen. Dat geeft enorm veel vertrouwen voor de komende wedstrijden. Ik hoop maar dat ik deze lijn kan doorzetten en nog harder ga lopen.
Door deze prestatie zit ik volgend jaar in de Peking Selectie! Dit houdt overigens niet in dat ik geplaatst ben voor de Olympische Spelen, daarvoor moet ik twee keer een top-10 plek halen op een worldcup. Maar ik zit wel in de Olympische nationale selectie, en krijg daardoor mijn trainingskampen vergoed en een budget om wedstrijden te doen. Verder sta ik nu 75e op de wereldranglijst en ben daardoor vrijwel zeker van deelname aan de wereldkampioenschappen. Maar eerst over 2 weken de worldcup van Tiszaujvaros in Hongarije.
Tot gauw, groetjes! Birgit
27 Juli 2007 - 14:38
Rob Mendelewski:
Toppie! Klasse gedaan, Birgit. Ik en het hele MRI-team wisten dat het er bij jou in zat en je hebt het gedaan. Proficiat!
Ook mooi te weten, dat je progressie maakt met het lopen, wat toch al niet slecht ging. Voor jou ook geweldig dat je nu steun krijgt vanuit de Olympische nationale selectie, wat jou nog meer zekerheid en mogelijkheden geeft.
Heel veel succes met de komende worldcup en geniet van dit mooie succes!
Groetjes vanuit Maastricht,
Rob Mendelewski namens het MRI-team -
27 Juli 2007 - 18:05
Robert:
Fantastisch Bir, terecht in de Peking selectie en er ligt nog meer voor je in het verschiet!!! -
27 Juli 2007 - 20:00
Harrie Impelmans:
Birgit proficiat, wederom een topprestatie, wij geloven helemaal in je.
Een mooi vooruitzicht op naar Peking.
Groetjes van het HI Support Team
27 Juli 2007 - 22:12
Henk:
was inderdaad geweldig en nog mooier dat Marianne en ik een en ander "live" hebben kunnen meemaken. Kippenvel en een traantje...bij mij dan toch, maar een fantastische wedstrijd.
Is zo goed bevallen.....misschien komen we de komende weken wel weer een keer "onverwacht" kijken. Hongarije .....of Hamburg...we zullen zien!
Moedig Jochen komende woensdag ook voor ons flink aan! Doen he. -
29 Juli 2007 - 01:50
Tanya:
Hoi hoi Birgit. Het is echt mooi te lezen dat het zo goed met je gaat. Ik vind het leuk elke keer weer jou verhalen door te lezen. Keep it up :). Veel succes met je wedstrijd in Tiszaujvaros. Je kan het! Venga Venga
Groetjes. -
29 Juli 2007 - 11:56
Jeroen:
Ik zat laatst ook in Bourg d'Oisans....juist leuk om daar te fietsen hoor ;)
Is trouwens je beste prestatie ooit in een World Cup niet 12e in Hamburg in 2004?? Of tel je die niet mee omdat er toen zo weinig deelnemers waren?
Succes in Hongarije!