Zuid-Afrika 2!
Door: Birgit
Blijf op de hoogte en volg Birgit
19 Februari 2008 | Zuid-Afrika, Potchefstroom
zoals beloofd nog een berichtje over Zuid-afrika, met foto's! Ondertussen ben ik alweer terug in het koude Nederland, vrijdag zijn we weer thuis gekomen. Bah wat een overgang zeg! Gelukkig schijnt de zon, maar fietsen met deze kou is echt niet leuk na 3 weken in de volle zon met 30 graden... Hopelijk wordt het hier nu ook snel lente.
De laatste 2 weken trainingskamp waren heerlijk. Mijn voet hield het goed, dus ik kon mijn trainingen steeds verder uitbreiden, tot 28-29 uur in de week. Ik heb voornamelijk heel veel gefietst en gezwommen, omdat ik met lopen natuurlijk nog voorzichtig moest zijn. Ook heb ik veel krachtgetraind (zie foto :-)). Het viel mij erg mee dat ik met fietsen zo goed mee kon met de anderen, omdat ik door mijn blessure toch een flinke achterstand had opgelopen. Gelukkig bleek mijn basisniveau nog behoorlijk hoog te zijn. Ook het zwemmen ging erg goed. Tijdens de test die we 2 keer hebben gezwommen zwom ik 20x100m in 1.12-1.15 min. Zulke tijden heb ik nog nooit gezwommen in deze tijd van het jaar! Echt super dus.
De enige rustdag die we hadden zijn we op safari geweest, wat ook wel erg leuk is als je in Zuid-afrika bent. Vooral de neushoorns vond ik geweldig, al beleefden we even een spannend moment toen een van de neushoorns vond dat we te dichtbij kwamen en dreigde de auto aan te vallen! Gelukkig liep het goed af.
We zijn in de tweede week ook een avond naar een atletiekwedstrijd gaan kijken. Venetia, mijn Zuid-Afrikaanse schoonzus, liep hier de 3 km, voor het eerst 'met de echte goeien mee'. Jammer genoeg begon het precies in haar race ontzettend te stormen, zodat een echt goede tijd er niet in zat. Gelukkig ging de storm daarna liggen en konden de wedstrijden doorgaan. We hebben met veel interesse en ongeloof gekeken hoe goed georganiseerd de Zuid-Afrikanen waren (niet dus). Vooral de horden leverden veel problemen en hilariteit op. Tot 4 keer toe werden de horden geplaatst (een proces dat met 10 mensen elke keer zeker 20 minuten in beslag nam) en weer weggehaald, omdat er plotseling toch een andere wedstrijd gelopen moest worden. Toen werd bepaald dat de 110m horden maar helemaal niet gelopen ging worden! Wat er met de atleten is gebeurd die speciaal daarvoor naar deze wedstrijd waren gekomen weet ik ook niet. De 400m horden werd wel gelopen. Toen alles eindelijk gereed was voor deze wedstrijd, de atleten al in de startblokken, werd er van de andere kant van de baan opeens luid geschreeuwd: er stonden maar 9 paar horden op de baan in plaats van 10! Uiteindelijk werd alles opgelost (ons gaan vinnig die tiende paar hekkies in die baan plaats) en wij hadden een leuke avond.
Wat was er verder nog? O ja, de beurtkrag. Ze hebben in Zuid-Afrika een tekort aan energie, en daardoor schakelen ze af en toe de stroom uit (een heel effectieve manier om energie te besparen trouwens, wellicht moeten we het in Nederland ook eens proberen). Iedere wijk heeft andere tijdstippen waarop de stroom uitgeschakeld wordt (vandaar beurtkrag, om de beurt krijg je stroom). Gelukkig is het meestal overdag, en merk je alleen dat plotseling de airco het niet meer doet en de koelkast en vriezer ontdooien (niet zo geweldig voor de spullen die erin staan), maar ook als je 's avonds door de stad fietst zijn soms hele delen van de stad onverlicht en doen de stoplichten het niet. Gelukkig viel het erg mee in de periode dat wij er waren.
En toen moesten we alweer naar huis... De 3 weken zijn echt omgevlogen. Nu weer thuis 6 weken verder met het uitbreiden van mijn looptrainingen voor ik weer 2 weken naar Lanzarote ga. Als het zo koud blijft worden het een lange 6 weken...
Tot gauw, groetjes! Birgit